Thursday, 3 September 2015

Pengalaman Bercuti ke Kota Kinabalu, Sabah

Teks:  Eko Salina Kasman
Gambar: Koleksi Peribadi


Salam sejahtera para pengunjung :)


Baru-baru ini daku sambut merdeka di Kota Kinabalu bersama keluarga tersayang. Percutian ke Kota Kinabalu ini adalah buat kali kedua buat diriku dan suami.

Perjalanan dari KLIA ke Kota Kinabalu mengambil masa selama 2 1/2 jam. Alhamdulillah percutian kami sekeluarga berjalan dengan lancar dan selamat. Apa tidaknya, baru-baru ini seluruh rakyat Malaysia dikejutkan dengan gempa bumi di Gunung Kinabalu. Pastinya ada perasaan risau dihati diriku sekeluarga, apatah lagi daku sudah membeli tiket MAS dan telah menempah penginapan di Kota Kinabalu.


Namun segalanya sudah berakhir dan alhamdulillah tercapai juala hasratku ini membawa ibu2ku bercuti di SABAH. Ibu2ku adalah ibuku dan ibu mertuaku ;-)


Bertolak - 29/8/2015  jam 5.15 petang 

Subhanallah..cantiknya ciptaan Allah. 


30/8/15 - Bermulalah episod di Kota Kinabalu

Kalau ke Kota Kinabalu jangan lepaskan peluang ke Kundasang.  Perjalanan ke Kundasang dari Kota Kinabalu mengambil masa lebih kurang 2 jam.  Dalam perjalanan ke Kundasang boleh juga singgah ke Rumah Terbalik di Tamparuli. Bersebelahan dengan rumah terbalik pengunjung juga boleh ke 3D museum.  Bayaran masuk adalah berlainan. Cuma pihak pengurusan tidak membenarkan pengunjung mengambil gambar/ video di dalam rumah terbalik.  







Apa yang ada di Kundasang. 


Jom >>>>



Di Kundasang kita boleh melawat Desa Cattle Dairy Farm dan Kinabalu Park. Cuaca yang sejuk dan nyaman menyebabkan ramai pengunjung yang gemar datang melihat lembu di situ.  Apatah lagi dengan kehadiran lembu hitam putih seperti kita berada di New Zealand gituuu...ditambah pula dengan berlatar belakang Gunung Kinabalu...tak dapat ke New Zealand di Kundasang pun ok juga. hikhikhik..

Terdapat juga homestay di Kinabalu Park.  Kepada pengemar alam semulajadi di sini la destinasinya...Udara yang segar dan pemandangan yang cantik!! 



31/8/2015 - Poring Hotspring & Nature Reserve  (40 minit dari Kundasang)




Malam merdeka kami sekeluarga bermalam di Poring Hotspring & Nature Resort, Ranau. Dari segi penginapan daku boleh bagi 4 Bintang.. Memang cantik, bersih dan layanan yang bagus oleh pekerja di situ.  Senyuman juga sentiasa diberikan kepada para pengunjung. Sejuk je mata memandang. Ditambah pula dengan keadaan sekeliling yang begitu 'nature'..I Loikee...wehuuuu... Resort kami bersebelahan dengan sungai. Air yang deras memecah kesunyian malam dan pagi, ianya seperti terapi minda. Hilang segala stress...dan lupa seketika rutin harian di Kuala Lumpur.

Yang tidak menariknya adalah makanan di situ. Tidak banyak pilihan dan bukan selera tekak orang semenanjung.  Tapi tak tahulah orang lain kan. Tekak lain2..tak sama..hehhee..






Resort kami berdekatan dengan kolam air panas. 20 minit berjalan dari resort juga terdapat air terjun dan jambatan gantung. Memandangkan daku membawa ibu2 maka tak dapat la berkunjung dan bermandi manda di air terjun. Kata pekerja resort cantik tempat tu..Selain daripada itu, terdapat juga taman rama-rama dan taman orkid untuk dikunjungi. Malangnya pada hari Isnin taman tersebut ditutup.  Secara keseluruhannya memang menarik dan tidak rugi datang ke sini.





Malam Akhir di Kota Kinabalu...




Malam akhir di Kota Kinabalu kami singgah ke Restoran Kg Nelayan. Layanan yang diberikan memang baik. Tempat ini mempunyai sijil halal dan harganya pun bolehlah tahan juga. Nasib baik makanan dia sedap jadi sepadan lah dengan harga dan layanannya. Di waktu malam jam 7.45 malam ada persembahan dipersembahkan kepada pengunjung. Agak menarik juga. Secara tidak langsung menarik minat pelancong dan pengunjung tempatan ke restoran ini.


Selain daripada tempat2 menarik yang daku pergi, ada lagi beberapa tempat yang boleh dilawati sekiranya ke Kota Kinabalu. Antaranya:- 

Gambar tahun 2013, cuma kami bertiga je masa tu.. :)





Di Kinabalu Pine Resort





Jesselton Point adalah tempat untuk ke Pulau di KK.





Pulau Manukan



Tanjung Aru Kota Kinabalu



Masjid Terapung di Kota Kinabalu



Tips Percutian ke Sabah bersama keluarga:-

>> Bawa bekalan seperti air kotak, roti dan biskut.  Ini mengelakkan dari anak-anak kecil/ ibu kita kehausan dan kelaparan sewaktu dalam perjalanan. Tidak banyak kedai makan yang halal di area Kundasang. 

>>Bagi yang ingin menginap di Kundasang, disyorkan bermalam di Kinabalu Pine Resort. Daku pernah bermalam disitu sewaktu pertama kali ke Kota Kinabalu. Mempunyai sijil Halal dan pemandangan di situ juga menarik dengan dikelilingi oleh pokok pine dan berlatarbelakang Gunung kinabalu. Cuaca di situ juga adalah sejuk. (Gambar seperti di atas)

>>Boleh sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu dengan En Zahirul. Boleh hubungi beliau di talian 013-863 8559 (Bukan promote iyea tetapi berdasarkan pengalaman menyewa kereta dan homestay beliau sewaktu di KK amatlah berpuas hati)

>>Cadangan bagi yang bercuti bersama keluarga dan ingin ke air panas Ranau, adalah dicadangkan supaya menginap di Ranau. Ianya lebih jimat masa berbanding menyewa homestay/ resort di Kundasang.

>>Install waze bagi memudahkan perjalanan anda semasa bercuti.


Sekian sahaja coretan kali ini.....semoga ianya membantu para pembaca sekiranya ingin bercuti di Sabah... :)

14 comments:

  1. Assalamualaikum..
    kami akan MeRealisasikan percutian anda bila berkunjung ke sabah,
    BORNEO KINABALU TOUR & TRANSPORT SDN. BHD

    PAKEJ 3HARI 2MALAM
    RM305/Pax Minimum 10 pax

    01/ Hari Pertama (OVERNIGHT KUNDASANG)
    1000 : Jemput di Lapangan Terbang KKIA Terminal 1/2
    1030 : Melawat Rumah Terbalik (up side Down House) Tamparuli.
    1130 : Melawat Pekan Nabalu
    1230 : Melawat Ladang Lembu (Mini New Zealand).
    1400 : Makan Tengah hari di Kundasang.
    1600 : Check in Hotel/Homestay/Chalet (Kundasang)
    1900 : Hantar untuk Makan Malam pekan kundasang.
    *Tour Tamat*

    02/Hari Kedua (TOUR KUNDASANG & RANAU)
    0900 : Jemput dari Hotel/Homestay/Chalet
    1000 : Melawat Ikan Spa.
    1130 : Melawat Hot Spring, Canopy Walk & Air Terjun.
    1600 : Melawat Jambatan Tamparuli.
    1700 : Melawat Yayasan Sabah.
    1730 : Melawat Masjid Bandaraya Kota kinabalu.
    1800 : Melawat Signal Hills.
    1830 : Melawat pasar kraftangan (Pilipino Market).
    2000 : Check in Apartment Marina Kota kinabalu.
    *Tour Tamat*

    03/ Hari Ketiga (SAPI, MANUKAN ISLAND & AIPORT TRANSFER)
    0830 : Check Out dari Apartment Marina ke Jeti Jesselton Point.
    0900 : Menaiki bot ke pulau Sapi (aktiviti pantai & snorkelling).
    1200 : Makan tengah Hari BBQ yang disediakan.
    1245 : Menaiki bot ke pulau Manukan (aktiviti pantai & Snorkelling)
    1500 : Menaiki Bot ke jeti Jesselton Point.
    1530 : Jemput dari jeti Jesselton Point & Melawat Tanjung aru Beach.
    1700 : Transfer ke Airport KKIA T1/2
    *Tour Tamat*

    Pakej ini Termasuk :
    1). Pengangkutan Selama 3Hari 2Malam
    Van Pelancongan @ Taxi Limousine
    Pemandu
    Minyak
    Muatan Maksimum 10 Dewasa
    2). Penginapan Homestay Kundasang & Marina Apartment Kota Kinabalu
    May Homestay Kundasang (1Night)
    Marina Apartment Kota kinablu (1Night)
    3). Tiket-Tiket Masuk tempat lawatan
    Rumah Terbalik (up side down house)
    Ladang Lembu
    Hot Spring
    Ikan Spa
    4). Pulau Sapi & Manukan
    Tiket pulau Sapi
    Tiket pulau Manukan
    Insurance
    Bot
    Jaket Keselamatan
    Maks Snorkelling
    Makan Tengah Hari BBQ di Pulau Sapi.

    ReplyDelete
  2. Assalam..

    Menyediakan perkhidmatan sewa kereta Axia Auto Rm100/day. Call/watsapp 014 20111 44 jika berminat.

    Terima kasih

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  4. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi kami di:

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Kami memberikan pengkhidmatan yang baik dengan penuh rasa kekeluargaan dengan harga tour yang sangat berpatutan di daerah yang favorit untuk di lawati di Indonesia seperti : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour dan Bali Muslim Tour.

    Contact person : Riko Adryansyah
    Mobile : +6281365654104 ( WhatsApp )
    E-Mail : riko_kitaholidays@yahoo.com

    ReplyDelete
  5. Salam...
    pakej perkhidmatan 4d3n kat Bandung (hotel and transport)....murahhhhh sampai pingsannnnn

    butiran perjalanan

    Day 1
    > Airport bandung
    >Pasar Baru membeli belah
    >Trans studio
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >Factory outlet
    >Dinner

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu
    >Lunch at kopi luwak caffe
    >Wisata naik kuda deranch
    >Strawberry and tea park
    >Floating market
    >Farm house
    >Dusun bambu{cadangan}
    >Kampung daun{cadangan}
    >Rumah Mode
    >Cihampelas Jeans Centre
    >Paris van java
    >Dinner

    day 3
    >Kawah putih
    >Valley hot spring
    >Cibaduyut street area kulit
    >Asia afrika
    >Tebing keraton(cadangan)
    >Kartika sari
    >Dinner

    Day4
    >Check out hotel bandung
    >Airport transfer bandung

    term and condition

    *total rate nye per person adalah
    395rm per person if 2 person
    330rm per person if 3 person
    285rm per person if 4 person
    250rm per person if 5 person
    235rm per person if 6 person

    *rate included transportation type kereta is toyota avanza or suzuki apv (petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket)

    *1 room dimuat 2 person tak dijoin so selesa sangat, semasa 4day 3night included buffet breakfast. hotel kat bandung adalah

    #Hotel 3star#

    -Dpalma
    -Hyperin
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles Home

    *rate is not included lunch and dinner

    *rate is not included entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan dengan itenerary

    *no hidends charge

    Call
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp &Line
    +62 81 220 375 375

    Semoga informasi yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam...wr..wb.

    ReplyDelete
  6. Salam...
    pakej perkhidmatan 4d3n kat Bandung (hotel and transport)....murahhhhh sampai pingsannnnn

    butiran perjalanan

    Day 1
    > Airport bandung
    >Pasar Baru membeli belah
    >Trans studio
    >Toko Tiga (Branded Jeans)
    >Factory outlet
    >Dinner

    Day 2
    >Gunung Tangkuban Parahu
    >Lunch at kopi luwak caffe
    >Wisata naik kuda deranch
    >Strawberry and tea park
    >Floating market
    >Farm house
    >Dusun bambu{cadangan}
    >Kampung daun{cadangan}
    >Rumah Mode
    >Cihampelas Jeans Centre
    >Paris van java
    >Dinner

    day 3
    >Kawah putih
    >Valley hot spring
    >Cibaduyut street area kulit
    >Asia afrika
    >Tebing keraton(cadangan)
    >Kartika sari
    >Dinner

    Day4
    >Check out hotel bandung
    >Airport transfer bandung

    term and condition

    *total rate nye per person adalah
    395rm per person if 2 person
    330rm per person if 3 person
    285rm per person if 4 person
    250rm per person if 5 person
    235rm per person if 6 person

    *rate included transportation type kereta is toyota avanza or suzuki apv (petrol,parking,pemandu,kereta dan high way tiket)

    *1 room dimuat 2 person tak dijoin so selesa sangat, semasa 4day 3night included buffet breakfast. hotel kat bandung adalah

    #Hotel 3star#

    -Dpalma
    -Hyperin
    -Vio Cihampelas
    -Summit Siliwangi
    -Raffles Home

    *rate is not included lunch and dinner

    *rate is not included entrance fee per kereta and entrance fee per person at tempat lawatan dengan itenerary

    *no hidends charge

    Call
    +62 878 24 600 700

    WhatsApp &Line
    +62 81 220 375 375

    Semoga informasi yg saya berikan dapat memudahkan urusan untuk bercuti ke bandung.
    Terima kasih.
    Wassalam...wr..wb.

    ReplyDelete
  7. Perkhidmatan kereta sewa murah di kota kinabalu
    Saga auto rm 95 sehari
    Kol 0128525437
    Myvi dan alza juga ada

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum Mr / Mrs
    We (Kyrantrans) as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta participated promotion ...
    The units are offered:
    Suzuki Apv
    Toyota Avanza
    Inova
    Toyota Hiace
    Isuzu short Elp
    Isuzu long Elp
    Amenities:
    Latest vehicle / manicured + friendly and experienced driver.
    Kyrantrans as a tourist vehicle rental agent in Bandung and Jakarta, which has been used to take tourists inside the country and abroad are ready to take you for a tour around enjoying the beauty of the city of Bandung and Jakarta.
    For more details please Mr. / Mrs ask us about the history of the sights and inexpensive place to shop:
    Call: +6281312767300
    +6281573307300
    WA: +6281809692300
    Fb: Kyrantrans
    Email: Kyrantrans@gmail.com
    Website: Kyrantrans.com
    Kyrantrans will give the price according to the budget of Mr. / Mrs.
    "Do not be Fooled by TOUR & Travel Cheap price"

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum...

    Kami menyediakan perkhidmatan sewa kereta dan homestay di Kota Kinabalu pada harga paling murah

    1. Viva RM90
    2. Myvi RM120
    3 Saga RM120
    4. Alza RM140
    5. Exora RM150
    6. Avanza RM170
    7. Vios RM180
    8. Urvan RM230

    Homestay RM100.00 semalam

    Hubungi sy Raziman utk pertanyaan lanjut 0129600702
    0129600702 (Whatsapp)

    ReplyDelete
  11. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Antara Kelebihan kami:

    Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..
    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Antara kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    Hubungi kami
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  12. Mohon Maaf kami ingin menumpang iklan...

    TIPS PERCUTIAN MURAH KE SABAH!!!
    Mari Bercuti Ke Sabah.... 2017

    Tel : 0129600702 / 0163751978
    Assalamualaikum Tuan Puan...
    Bercuti la ke Sabah....!!
    Kami bersedia mempermudahkan segala urusan percutian anda di sini...

    Kami menyediakan Kereta sewa pandu yang murah, baru dan berkeadaan baik..

    a) Nissan Urvan RM230 sehari
    b) Toyota Innova RM200 sehari
    c) Toyota Avanza RM160
    d) Nissan Grand Livina RM170
    e) Proton Exora RM150
    f) Produa Alza RM140
    g) Toyota Vios RM160
    h) Proton Saga Flx RM120
    i) Produa Myvi RM120
    j) Produa Viva RM100
    k) Proton Waja RM120
    l) Proton Preve RM150
    m) Viva 660 RM70

    * Harga di atas adalah minimum sewa
    untuk 3 hari ke atas...
    * Penghantaran kereta percuma ke
    Airport dan tempat penginapan.
    * Kadar harga lebih rendah untuk sewa
    secara bulanan.

    Kelebihan yang anda dapat apabila memilih kereta sewa kami adalah :

    1. Pilihan Homestay dan Hotel dengan harga
    istimewa daripada kami bermula harga
    RM68 dan ke atas di Kota Kinabalu dan
    kundasang...

    2. Homestay Condominium Marina Court di pusat bandar Kota Kinabalu hanya pada harga Rm250 semalam!!!

    3. Pemandu Pelancong..
    Sekiranya anda ingin perlukan pemandu sepanjang percutian kami menyediakan pemandu berpengalaman dan mahir dengan tempat2 percutian menarik di Sabah... upah bagi pemandu kami adalah RM100 untuk 12 jam sehari...

    4. Harga istimewa ke Pulau Manukan , Sapi atau Memutik..
    Sekiranya anda memilih perkhidmatan kami, kami akan memberikan anda harga istimewa RM20.00 sahaja seorang utk tambang bot dan Percuma SET SNORKLING & life jacket ( harga utk 1 pulau sahaja).. harga tak termasuk jetty fee, island fee...
    Kami juga memberikan harga istimewa untuk Water Sport berikut:
    * Banana Boat RM30 (15 mnt)
    * FlyFish RM60 (15 mnt)
    * Parasailing RM55 (15 mnt)
    * Jetski RM140 (30 mnt)
    * Sea Walking RM150 (30 mnt)

    5. Harga istimewa untuk melihat Proboscis Monkey dan Fireflies... Klias Beaufort..
    Harga RM45.00 adalah termasuk tambang menaiki bot, Hi Tea dan Makan malam...

    *Screenshot iklan ini sebagai voucher Diskaun dan whatsapp ke nombor di bawah*

    Hubungi kami
    0129600702
    0163751978
    Boleh Call atau Whatsapp


    ReplyDelete
  13. Kereta Sewa Afra Kota Kinabalu
    Kereta Sewa Serendah RM70/day *terma dan syarat
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan
    Whatsapp : 0128031380 untuk tempahan

    ReplyDelete