Sunday, 6 September 2015

21 Formula Hidup Luar Biasa

NAK MINTA NASIHAT BISNES PALING JUJUR? INI DIA :

Pagi-pagi buka facebook, ada seorang telah pm minta nasihat saya tentang bisnes. Dia masih bekerja tapi sedang menimbang utk berhenti dan join bisnes.

Selalunya saya akan kongsikan point-point 'baik' seperti :

  •  bisnes ada freedom.

  • lubuk kekayaan

  •  anda tentukan gaji sendiri dll


Tapi kali ini saya kongsikan REAL fact. Tidak mahu selindung-selindung lagi. Ketahuilah bila masuk bisnes terutamanya 3 tahun pertama, mengambilkira kita kurang pengalaman dan kurang ilmu, ini REALITI yg bakal anda lalui :

  •  hujung bulan, tiada siapa yg akan hulur duit bayar bil & ansuran rumah anda. No money hujung bulan as usual. So kita must plan dari awal bulan utk itu.

  •  No more 'sabtu ahad' hari cuti atau kerja 8-5 sahaja. Bisnes kena aktif tiap-tiap hari. Pagi hingga tengah malam.

  •  Jika waktu kerja anda fikir dah banyak kerja, bila masuk bisnes anda akan berhadapan lagi banyak kerja. 10 KALI GANDA.

  • Tekanan? Ya ada dan sangat tinggi, sebab dulu anda hanya fikir nak bayar bil sensorang, kini anda akan fikir bil orang lain (gaji pekerja).

  •  Anda nak berbisnes sebab nak rileks? Jangan harap. Disini anda perlu menguras tenaga 120%. Anda perlu luarbiasa kreatif. Anda perlu luarbiasa open kpd semua orang. Anda perlu luarbiasa tabah & sabar.

  • Kalau anda jarang berdoa, kurang jaga solat, kurang berzikir, bisnes anda lebih mudah melingkup kerana 'wifi' anda dengan Maha pembuka rezeki selalu sangkut.

Ini realitinya. Tak percaya, tanya otai-otai bisnes.




Tips ini hanya akan valid jika anda nak bisnes berjaya. Kalau anda masuk bisnes atas mentaliti nak melingkup pada hujungnya atau mentaliti 'so-so', jangan percaya tips di atas.

Even, jangan masuk bisnes jika anda tak prepare mental & fizikal berdasarkan point di atas. Jika tidak anda pasti kecewa, sama seperti beratus ribu yg lain yg masuk bisnes & kemudiannya melingkup.

Sebab mereka fikir, masuk bisnes nak rileks dan jadi boss!
Mereka tak perasan, dalam bisnes kita kuli nombor 1.

Cuma berita baiknya, boss kita luarbiasa : Tuhan.

Thats why Dr. Azizan Osman dan saya tulis buku Hidup Luarbiasa. Nak betulkan alignment dalaman dulu sblm betulkan ilmu luaran. Selalunya orang yg betul pemikiran (ada syukur, sabar redha tawakkal doa sujud dll), bisnesnya pasti mantap.

Sebab dalamanlah yg mencerminkan luaran.
(Us Mohammad Asraff Ayob)



Dapatkan Buku 21 FORMULA HIDUP LUAR BIASA
'Betulkan alignment dalaman baru betulkan ilmu luaran'.

Hanya RM45 senaskah (semenjung/ ss) 
siap dengan poster dan tandatangan ustaz Asraff Ayob
boleh pm/wa saya di talian 017-240 8646 untuk pembelian ya
Untuk yang minat dropship juga dialu-alukan.

1 comment:

  1. Saya pun tengah baca buku ni. baru je mula. hehee

    saya dah masukkan blog puan dlm blog list saya. jemputla ke blog saya ye www.sitimunirah.com

    ReplyDelete