Saturday, 8 November 2014

Makanan yang sihat dan segar ketika berpantang



Gambar:  Carian google


Assalamualaikum semua dan salam ceria,

Kali ini daku ingin berkongsi dengan pengunjung tentang makanan yang sihat ketika berpantang. Bila nak dekat-dekat bersalin selalu kita dengar rakan-rakan kita atau orang yang kita kenal akan bersuara nakal "Ehhh..baik ko makan puas-puas, nanti kalau ko dah bersalin tak dapat dah nak makan". Tempoh berpantang selama 44 hari yang biasa kita amalkan memerlukan kita bersabar dalam menahan godaan nafsu makan dan amalan pantang yang lain.  Amalan pantang boleh lah baca entry daku sebelum ni iyea.  KLIK DI SINI.

Sebenarnya, tempoh berpantang ini adalah untuk melindungi diri kita yang sedang cuba memulihkan diri dari segi dalaman dan luaran semasa mengandung dan melahirkan bayi.  Dengan memakan makanan yang segar dan sihat secara teratur ketika berpantang, secara tidak langsung badan kita kembali cergas dan dapat menyembuhkan luka dengan cepat.  Pengambilan air yang banyak juga sangat baik kepada ibu yang baru lepas bersalin terutama sekali bagi ibu yang menyusu dan air yang mencukupi boleh mengurangkan risiko jangkitan kuman.

Dalam pengambilan makanan ini, ibu-ibu dinasihatkan agar makan nasi yang panas agar dapat mengelakkan dari perut kita kembung.  Ibu-ibu disarankan makan dalam jumlah yang sedikit tetapi kerap.  Sewaktu dalam pantang, pemakanan kita perlu la diambil kira supaya berat badan kita tidak akan naik secara mendadak.  Makan banyak ulam-ulaman, sayur-sayuran dan juga buah-buahan dapat memulihkan kesihatan dan mengurangkan berat badan.

Herba tradisional yang digunakan sewaktu dalam berpantang sememangnya telah terbukti  dapat memulihkan kesihatan.  Antara herba tradisonal yang digunakan ibu selepas bersalin ialah sepang kederang, daun serapat, manjakani dan serai wangi.  Herba tradisional ini mempunyai khasiat yang tersendiri, antaranya ialah menggalakkan proses penyembuhan luka dalaman lebih cepat, dapat memulihkan semula sistem peranakan, sifat antiseptik yang terdapat dalam buah manjakani boleh mencegah jangkitan kuman dan membantu menegangkan bahagian intim selepas melahirkan anak. Serai wangi juga dapat menghilangkan pening kepala.

Di sini daku kongsi beberapa resepi ketika daku dalam berpantang. Antara resepi sewaktu dalam pantang:

Ikan tenggiri panggang

Bahan-bahan

Bahan A
2 potong ikan tenggiri
1 biji limau kasturi - diambil jusnya
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rasa

Bahan B
30gm halia muda
1 labu bawang merah
3 ulas bawang putih
Minyak masak

Cara penyediaan:

1. Lumur bahan A pada ikan selama 30 minit.  Kemudian panggang sehingga masak
2. Panaskan sedikit minyak.  Tumis bahan B sehingga naik bau.  Taburkan di atas ikan yang siap dipanggang.

Lobak putih tumis kering

Bahan-bahan

1/2 batang lobak putih
Sedikit daun kucai
2 ulas bawang putih
2 ulas bawang merah
1/2 sudu kecil lada hitam
sedikit air
Garam secukup rasa

Cara Penyediaan

1. Rebus lobak merah di dalam periuk berasingan sehingga empuk
2. Didihkan sedikit air.  Kemudian, masukkan kesemua bahan kecuali garam ke dalam periuk
3. Jangan masak terlalu lama dan letak garam secukup rasa
4. Sedia untuk dihidangkan.

Kerabu pegaga

Bahan-bahan

6-10 cekak daun pegaga (dihiris kasar)
Halia muda (dihiris)
1 sudu besar lada hitam
Air asam jawa secukupnya
Garam secukup rasa

Cara penyediaan:

1.  Satukan kesemua bahan kecuali air asam jawa dan garam ke dalam mangkuk besar.
2.  Masukkan air asam jawa mengikut kelembapan kerabu yang anda ingini dan gaul sebati
3.  Perasa dengan garam secukupnya.  Sedia untuk dihidangkan.




Air kunyit

Bahan-bahan

Sebuku ibu kunyit
1/4 cawan air

Cara penyediaan:

1.  Buang kulit kunyit dan cuci dengan sempurna.
2.  Tumbuk halus dan perah untuk di ambil patinya.
3.  Campurkan pati ini bersama satu perempat cawan air.






Air manjakani

Bahan-bahan

5 biji manjakani
2sm halia - dihiris
2sm kunyit - dihiris
2 keping asam keping
500ml air

Cara penyediaan:

1. Satukan kesemua bahan ke dalam periuk
2. Jerang di atas api sederhana sehingga mendidih
3. Reneh dalam tempoh masa 10 minit
4. Tapis sebelum diminum suam.

(Air kunyit dan air manjakani boleh diambil tiga kali sepanjang tempoh berpantang)

Bagi pembaca di luar sana yang ingin mengetahui lebih lanjut berkenaan 44 hari panduan berpantang bolehlah dapatkan ebook kami. Ebook Panduan 44 hari berpantang Tradisional Moden ini mengupas lebih lanjut tujuan rawatan berpantang, persediaan bersalin, persediaan berpantang, rawatan tradisional, rawatan moden dan pelbagai lagi panduan ketika berpantang. Tidak ketinggalan juga terdapat petua untuk kembali lansing. Bagi pembaca yang memberi ulasan ebook ini, anda juga akan diberi bonus iaitu ebook resepi sewaktu berpantang.  Dapatkan ebook sekarang dengan harga promosi kami RM30 sahaja.


Penulis buku:  Masayu Ahmad

No comments:

Post a Comment